Legea care rupe în două Codul muncii: acum tu faci „cărțile” la serviciu, nu mai stai la mâna patronului

de: Mădălina Bahrim
26 10. 2022

Angajații români trebuie să știe că legislația muncii a suferit schimbări importante și toate noile prevederi sunt în avantajul lor.

Fie că le va plăcea patronilor români, fie că nu, vor fi nevoiți să se conformeze. În caz contrar, vor suporta sancțiunile dure ale statului!

Concret, pentru a nu te ține în suspans, trebuie să știi că legea este acum de partea ta și ai mai multe drepturi în firma la care lucrezi. Dacă ai anumite probleme în familie, de exemplu, vei beneficia de mai multă înțelegere pentru a beneficia de timp liber. De asemenea, vei fi înțeles și dacă ești nevoit să lipsești de la muncă, pentru a avea grijă de o rudă apropiată ce se află în imposibilitate de a se îngriji singură.

Cu alte cuvinte, noul Cod al muncii devine deosebit de prietenos cu angajații de la noi din țară, care vor reuși mai ușor să se impună în fața patronilor și să găsească soluții pentru problemele lor, în situații ce se pot ivi în viața fiecăruia, până la urmă.

O analiză recent realizată de Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, Ioana Cercel, Avocat senior coordonator și Sonia Bălănescu, Avocat senior, vine să ne clarifice, pe larg, cele mai importante modificări legislative și cum putem beneficia de ele, concret, ca simpli angajați pe piața muncii din țara noastră:

Ce nu vrea șeful tău să știi. Legea nouă e ținută sigur „la sertar”, ca să nu-i sari în cap

„Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022.

Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave și 10 zile pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediați în aceste situații. Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Legea prevede de asemenea asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției, perioada concediului de îngrijitor constituind stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă”, explică specialiștii.

De asemenea, în ceea ce privește concediul pentru urgențe familiale, mai spun experții citați, angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență. „Noi prevederi au fost introduse și în cazul concediului paternal, în sensul în care tații vor beneficia de vechime în această perioadă și nu vor putea fi concediați”, completează aceștia.